PRODUCTIVE ENVIRONMENT
– ILMANKOSTUTUSRATKAISUJA

ISO SERTIFIKAATIT
9001, 14001, 22000 HACCP
TAKAA TURVALLISEN JA
LAADUKKAAN TUOTTEEN

Edut

Staattinensähkö

Staattisensähkön (ESD) varauksen purkaus tapahtuu kahden esineen/kohteen välillä.
Varauksen kerääntyminen on mahdollista kun ilmansuhteellinen kosteus on alhainen.

Vesi toimii hyvissä olosuhteissa johtimena. Kun on kuivaa, niin varausta purkava “”johdin”” on poissa.

Tuotantoprosesseissa linjastoissa kitka aiheuttaa sähköisenvarauksen muodostumista. Jollei se purkaannu normaalisti, aiheutuu siitä merkitäviä tuotannon sujuvuuteen ja tuotteen laatuun kohdistuvia riskejä.

Kuivumisen ja kutistumisen estäminen

Hygroskoopiset materiaalit kuten puu, paperi, tekstiilikuidut ja elintarvikkeet mukautuvat ympäröivän ilman kosteuteen. Kosteuden ollessa alhainen ne kuivuvat ja samalla kutistuvat, kevenevät, halkeilevat ja muuttavat muotoa. Liika kosteus taas kostuttaa tuotetta.

Näiden hygroskooppisten materiaalien tulisi olla tilassa jossa on tavoitekosteutta vastava tasapainokosteus.

Esimerkiksi paperin tulisi olla tyypillisesti 50-55% ilmansuhteellisessa-kosteudessa, mutta se saattaa jäädä talvella jopa alle 10% Rh.

Optimiolosuhde on tasapainokosteutta vastaava ilman suhteellinenkosteus. Vain näin voidaan tuotteen laatu säilyttää korkeana ja tasaisena.

Ilman jäähdyttäminen

Jäähdytyskostutus on tehokas tapa jäähdyttää ilmaa. Siinä jäähdytysenergia otetaan veden haihdutusprosessista joka on erittäin kustannustehokasta.

Veden haihtumisprosessi nesteestä kaasuksi vaatii 2,257 kJ lämpöenergiaa. Maksimaalinen jäähdytysvaikutus voi olla jopa 8°C. Korkeapainekostutus voi tuottaa 0,629 kWh jäähdytystehon vain 0,002 kWh ottoteholla sumutettua/ haihdutettua vesilitraa kohden.

Paras ominaisuus jäähdytyskostutuksella on sen mahdollistama viilennyksen kohdentaminen haluttuun pisteeseen. Siinä missä vesi höyrystyy tapahtuu myös viilennystä.

Lämpötilan hallintaa voidaan tehdä samalla kun pidetään optimi suhteellinenkosteus yllä ja sidotaan ilmasta pölyä.

Pölyn sitominen ilmasta

Ilmasta voidaan poistaa pölypartikkeleja sumuttamalla siihen vettä. Suhteellisenkosteuden nosto vähentää myös ilmassa leijuvaa pölyä sen imiessä kosteutta ja muuttuessa raskaammaksi. Pöly laskeutuu tasopinnoille ja voidaan siivota pois. Hengitysilma raikastuu ja puhdistuu.

Pölyn väheneminen ilmasta, oikea lämpötila ja kosteus luo olosuhteen tuottavalle ympäristölle.

Download Kontakt